22 ΑΠΡΙΛΊΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΓΗΣ, ΗΜΕΡΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

22 Απριλίου, Ημέρα Γης


Σαράντα έξι χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που γιορτάστηκε για πρώτη φορά η παγκόσμια ημέρα της γης – το 1970 – από 20 εκατομμύρια Αμερικανούς. Αυτή ήταν και η αφετηρία του περιβαλλοντικού κινήματος. Σήμερα, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλη τη Γη συμμετέχουν κάθε χρόνο στους εορτασμούς Παγκόσμιας Ημέρας Γης στις 22 Απριλίου.

Εκείνοι που πλήττονται περισσότερο, βέβαια, από την κλιματική αλλαγή είναι οι πιο φτωχοί πληθυσμοί. Οι Κιριμπάτι, για παράδειγμα, είναι ένας λαός που κατοικεί σε νησί του Ειρηνικού ωκεανού, ένα από τα φτωχότερα μέρη της Γης. Ήταν η πρώτη χώρα που δήλωσε ότι το έδαφός της είναι πια μη κατοικήσιμο, εξαιτίας της αύξησης της στάθμης της επιφάνειας της θάλασσας, που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Ζήτησαν μάλιστα βοήθεια για την εκκένωση του νησιού!





Τον Σεπτέμβριο του 2014, πάνω από 400.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για τη μεγαλύτερη πορεία της ιστορίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η φωνή τους ακούστηκε σε κάθε γωνιά της Γης. Ζητούσαν από τους ηγέτες των κρατών να αναγνωρίσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να πάρουν μέτρα. Ευτυχώς, φαίνεται πως οι προσπάθειές τους δεν πήγαν εντελώς χαμένες. Στην ομιλία του στην Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε: «Δε γίνεται να παριστάνουμε ότι δεν τους ακούμε. Πρέπει να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του κόσμου».
Με αφορμή λοιπόν την ημέρα της γης, μπορούμε κι εμείς από την πλευρά μας να κάνουμε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας, που θα κάνουν την διαφορά και στο περιβάλλον, αλλά και στην τσέπη μας.

Για παράδειγμα...
  • Φωτισμός: Αλλάζουμε τις λάμπες μας με νέες, τύπου led. Ενδεικτικά, μια λάμπα led των 5 Watt, αποδίδει τουλάχιστον 35 Watt, ενώ έχει διάρκεια ζωής πενταπλάσια από τις παραδοσιακές. Συγκεκριμένα, η διάρκεια ζωής της μπορεί να φτάσει τις 25.000 ώρες! Ενδεικτικό κόστος; Μόλις 3 ευρώ.
  • Ανακύκλωση: Είναι κρίμα, ειλικρινά κρίμα, να πετάμε μαζί με όλα τα σκουπίδια, αλουμινένια κουτάκια και πλαστικά μπουκάλια. Δεν είναι καθόλου κόπος, να τα ξεχωρίζουμε σε μια δεύτερη σακούλα και να τα πετάμε στον ειδικό κάδο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ