Δείτε τα κρεμμύδια...με άλλο μάτι!

onion benefits

Το κρεμμύδι, πλούσιο σε ενώσεις που περιέχουν θείο και υπεύθυνες για την έντονη οσμή του, θεωρείται εκτός από δυναμωτικό, ως ένα λαχανικό με πολλές ιαματικές ιδιότητες. 

Άν και το χρησιμοποιούμε κατά κόρον στην κουζίνα μας, είτε στο μαγείρεμα, είτε ωμό στις σαλάτες,  οι περισσότεροι, όμως, δεν γνωρίζουν πόσο σημαντικά οφέλη έχει για την υγεία μας η συχνή κατανάλωσή του.  Ας τα δούμε αναλυτικά, λοιπόν:


  • Καρδιαγγειακά οφέλη


Τα κρεμμύδια, όπως είπαμε, είναι πλούσια σε ενώσεις θείου, οι οποίες λειτουργούν ενάντια στη δημιουργία πηγμάτων, που προκαλούν τους θρόμβους, προλαμβάνοντας έτσι την ανεπιθύμητη συσσώρευση αιμοπεταλίων. Επιπλέον, οι ίδιες ενώσεις, αλλά και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή μπορούν και μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης HDL, αλλά και των τριγλικεριδίων στο αίμα, ενώ ταυτοχρόνως βελτιώνουν τη λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Έτσι, λοιπόν, η κατανάλωση κρεμμυδιού βοηθά γενικά στο να προλάβουμε μια ενδεχόμενη καρδιακή προσβολή.

  • Οφέλη στα οστά και το συνδετικό ιστό


onionsΕπιστημονικές μελέτες βασισμένες σε δείγματα ανθρώπων έδειξαν ότι τα κρεμμύδια μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, γίνοντας ένα καλός σύμμαχος για τις γυναίκες που είναι σε εμμηνόπαυση. Επίσης, ακόμα και για τις γυναίκες που έχουν περάσει την ηλικία της εμμηνόπαυσης, τις βοηθά στο να μειώσουν τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου που κινδυνεύουν να υποστούν. Επιπλέον, οι θειούχες ενώσεις βοηθούν άμεσα τον σχηματισμό των συνδετικών ιστών.



  • Αντιφλεγμονώδης δράση


Μια άλλη πολύ σημαντική επίδραση του κρεμμυδιού είναι αυτή που αφορά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις διάφορες φλεγμονές. Συγκεκριμένα, αναστέλλει τη δράση των μακροφάγων, δηλαδή των ειδικών λευκών αιμοσφαιρίων, προσφέροντας ταυτοχρόνως αντιοξειδωτική επιρροή, αφού βοηθά στο να προλαμβάνεται η οξείδωση των λιπαρών οξέων στο σώμα μας.

  • Προστασία από τον καρκίνο


Ας μην ξεχνάμε, ότι το κρεμμύδι έχει αποδειχθεί πως μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αρκετών μορφών καρκίνου, όπως  του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και των ωοθηκών, ακόμα και όταν αυτό καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες. Σημειώστε, πως μια ικανοποιητική ατομική μερίδα κατανάλωσης κρεμμυδιού θεωρείται από τους επιστήμονες το μισό κρεμμύδι.

Τέλος, τα κρεμμύδια βελτιώνουν την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα καθώς και την πρόληψη των βακτηριακών λοιμώξεων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ