Κεφίρ: μια τροφή που δεν πρέπει να παραλείπουμε

Κεφίρ: μια τροφή που δεν πρέπει να παραλείπουμε



Το κεφίρ, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι ένα παραδοσιακό γαλακτοκομικό προϊόν που μοιάζει με πηχτό γάλα, με υψηλής αξίας αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι πολλών βακτηρίων, ακόμη και της σαλμονέλας. 


Το κεφίρ είναι προβιοτικό προϊόν, με κυρίαρχο τον γαλακτοβάκιλο L.casei, ο οποίος έχει εκπληκτική αντοχή στις γαστρικές εκκρίσεις και έτσι συμβάλλει στην αποίκηση και διατήρηση της βασικής χλωρίδας του εντέρου. Έτσι, αναστέλλει τη δράση παθογόνων μικροοργανισμών του εντέρου, με αποτέλεσμα να προάγει την άμυνα του οργανισμού έναντι στις εντερικές λοιμώξεις.

Επιστημονικές έρευνες έχουν συνδέσει την καθημερινή κατανάλωση κεφίρ με τη μακροζωία και γενικά τη θεραπεία ασθενειών όπως:
  • Αναιμία
  • Άσθμα
  • Βρογχίτιδα
  • Μεταβολικές διαταραχές
  • Αθηροσκλήρωση
  • Αλλεργικές παθήσεις
  • Φυματίωση
  • Ανώμαλη αύξηση των κυττάρων
  • Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
  • Υπέρταση κ.α.





Επίσης, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, ενώ η εύκολη αφομοίωση από τον οργανισμό, το καθιστά ως ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας
Άτομα που αθλούνται, γυναίκες έγκυες ή θηλάζουσες, άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με εξασθενημένο οργανισμό, επιβάλλεται να εντάσσουν το κεφίρ στην καθημερινή τους διατροφή.
Εκτός των άλλων, περιέχει βιταμίνες και προβιοτικά, όπως η πυριδοξίνη, η βιοτίνη, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12, ενώ οι πρωτεϊνες που περιέχει είναι 100% απορροφήσιμες απο τον οργανισμό.
Το κεφίρ, μπορούμε είτε να το προμηθευτούμε έτοιμο για κατανάλωση απο το σούπερμάρκετ ή από καταστήματα βιολογικών, είτε να το παρασκευάσουμε μόνοι μας με γάλα και κόκκους κεφίρ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ