Κεφίρ: μια τροφή που δεν πρέπει να παραλείπουμε
Το κεφίρ, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι ένα παραδοσιακό γαλακτοκομικό προϊόν που μοιάζει με πηχτό γάλα, με υψηλής αξίας αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι πολλών βακτηρίων, ακόμη και της σαλμονέλας.
Επιστημονικές έρευνες έχουν συνδέσει την καθημερινή κατανάλωση κεφίρ με τη μακροζωία και γενικά τη θεραπεία ασθενειών όπως:
- Αναιμία
- Άσθμα
- Βρογχίτιδα
- Μεταβολικές διαταραχές
- Αθηροσκλήρωση
- Αλλεργικές παθήσεις
- Φυματίωση
- Ανώμαλη αύξηση των κυττάρων
- Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
- Υπέρταση κ.α.
Επίσης, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, ενώ η εύκολη αφομοίωση από τον οργανισμό, το καθιστά ως ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας.
Εκτός των άλλων, περιέχει βιταμίνες και προβιοτικά, όπως η πυριδοξίνη, η βιοτίνη, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12, ενώ οι πρωτεϊνες που περιέχει είναι 100% απορροφήσιμες απο τον οργανισμό.Άτομα που αθλούνται, γυναίκες έγκυες ή θηλάζουσες, άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με εξασθενημένο οργανισμό, επιβάλλεται να εντάσσουν το κεφίρ στην καθημερινή τους διατροφή.
Το κεφίρ, μπορούμε είτε να το προμηθευτούμε έτοιμο για κατανάλωση απο το σούπερμάρκετ ή από καταστήματα βιολογικών, είτε να το παρασκευάσουμε μόνοι μας με γάλα και κόκκους κεφίρ.