Αθλητικά παππούτσια για τρέξιμο. Τι να επιλέξω;
Αυτό αναρωτιέται ο κάθε δρομέας, ανεξαρτήτου αποστάσεων, κάθε φορά που πάει να ψωνίσει καινούργιο αθλητικό ζευγάρι παππουτσιών για τρέξιμο. Το ότι μας αρέσει στυλιστικά ένα ζευγάρι παππουτσιών running, σίγουρα δεν σημαίνει πως θα έχει και την καλύτερη απόδοση όταν το φορέσουμε για να τρέξουμε, πόσο μάλλον σε έναν αγώνα. Κι αυτό γιατί τα πόδια του καθενός μας, αλλά και ο τρόπος που πατάει το πέλμα στο έδαφος είναι διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Για να εξηγήσω τί εννοώ, όλοι μας έχουμε παρατηρήσει δρομείς να τρέχουν και να πατάνε γέρνοντας το πόδι στην εξωτερική πλευρά (underpronation ή υποκνηνισμός).
Άλλοι, πατάνε γέρνοντας στην εσωτερική πλευρά των πελμάτων (overpronation ή υπερκνηνισμός).
Και άλλοι, παραμένουν σταθεροί όταν πατούν, χωρίς να γέρνει το πόδι (neutral).
Επίσης, πέρα από την κλίση που παίρνει το πόδι κατά την προσγείωση του στο έδαφος, μεγάλο ρόλο παίζει και η διαμόρφωση του ίδιου του πέλματος.
Η καμάρα στο πέλμα, καθορίζει τα σημεία του ποδιού που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση όταν τρέχουμε. Και εδώ διακρίνουμε τρία είδη πέλματος:
με μεγάλη καμάρα, με φυσιολογική καμάρα και με ελάχιστη καμάρα.
Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβει κάποιος σε ποιά κατηγορία ανήκει, είναι να βρέξει την πατούσα του και να πατήσει πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας. Το αποτύπωμα το συγκρίνουμε με την παραπάνω εικόνα. Μπορούμε σίγουρα να παρατηρήσουμε και στα παλιά μας αθλητικά τα σημεία που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη φθορά, τόσο στο εσωτερικό του παππουτσιού, όσο και στο εξωτερικό του.
Μην ξεχνάμε πως πολλά αθλητικά παππούτσια running αναφέρουν στις τεχνικές τους προδιαγραφές αν ενδεικνύονται για τον κάθε τύπο πέλματος. Έτσι, αν έχουμε καταλήξει στο τύπο ποδιού που έχουμε, ζητάμε από τον πωλητή τα αντίστοιχα και όχι αυτά που μας αρέσουν στο μάτι περισσότερο!