Κολοκυθόπιτα με φαγόπυρο!

Η κολοκύθα θεωρείται υπερτροφή, για όσους δεν το γνωρίζουν. Η κίτρινη κολοκύθα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική σύγχρονη κουζίνα όπως τα κολοκυθάκια, είναι όμως ένα λαχανικό γευστικό και άκρως θρεπτικό που δεν θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας.

Πλουσια σε βιταμίνες Β1, Β3, Β5, Β6, C, όπως επίσης σε μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες. 
Το έντονο χρώμα της προδίδει την υψηλή της περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α. Μας δίνει επίσης χαλκό, ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά και σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το άμυλο.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτό το υπέροχο λαχανικό που αυτή την περίοδο του χρόνου ευδοκιμεί, αποφάσισα να δημιουργήσω μια υπέροχη κολοκυθόπιτα που αντί για ρύζι στη γέμιση, επέλεξα να βάλω φαγόπυρο. Αξίζει πιστεύω να τη δοκιμάσετε!

  • Τί χρειάζομαι:
1 κιλό κολοκύθα
Μισή κούπα φαγόπυρο
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
4 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
Ελαιόλαδο και λίγο γάλα εβαπορέ
Τυρί λευκό ή φέτα
1 αυγό
σουσάμι για το πασπάλισμα
Αλάτι, πιπέρι

  • Πώς το κάνω:
Καθαρίζω την κολοκύθα και την τρίβω στο τρίφτη. Την αλατίζω και την στίβω ελαφρά. Σε ένα αντικολλητικό σκεύος (πχ. wok), ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το σωτάρω ελαφρά σε χαμηλή φωτιά σε λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνω την κολοκύθα, ανακατεύω και ρίχνω και το φαγόπυρο. Αφήνω να σιγοβράσουν για 15 λεπτά και αφού σβήσω το μάτι, ρίχνω και τον άνηθο. Χτυπάω το αυγό και θρυμματίζω μέσα στο αυγό το τυρί. Το προσθέτω στο μείγμα και ανακατεύω καλά όλα τα υλικά μαζί. 
Έπειτα, στρώνω τρία φύλλα στο ταψί ένα ένα λαδωμένα με μείγμα λάδι-γάλα. Τοποθετώ την γέμιση, αφού την απλώσω προσεκτικά ως τις άκρες. Σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα, με τον ίδιο τρόπο προετοιμασίας. Λαδώνω καλά το τελευταίο φύλλο, ρίχνω και το σουσάμι και χαρακώνω σε κομμάτια.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, αέρα πάνω-κάτω για περίπου 20 λεπτά... και έτοιμη! :)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ