ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Παγωτό και Θερμίδες

Είμαι ερωτευμένη με το παγωτό... έδεσμα όχι μόνο καλοκαιρινό, αφού τρώγεται μετά μανίας όλο τον χρόνο. Τι διατροφική αξία έχει, όμως, μια μπάλα παγωτό και ειδικότερα πόσο μας επιβαρύνει θερμιδικά;

Κατ' αρχάς να επισημάνω πως στην αγορά επικρατούν δύο είδη παγωτού:  το κλασικό "παγωτό" και το "παγωμένο γλύκισμα". Η βασική  διαφορά είναι ότι στο μεν παγωτό τα λιπαρά είναι ζωικής προελεύσεως, όπως και οφείλει να είναι λόγω του φρέσκου γάλακτος ως βασικό συστατικό του, ενώ το παγωμένο γλύκισμα περιέχει φυτικά λιπαρά, αφού αντί για φρέσκο γάλα περιέχει αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη. 

Πρακτικά, το επονομαζόμενο παγωμένο γλύκισμα είναι ποιοτικά υποδεέστερο προϊόν κατά κοινή επιστημονική ομολογία σε σχέση με το παγωτό, λόγω της αφαίρεσης ζωικού λίπους και της προσθήκης φυτικών λιπαρών.


Έχουμε ακούσει ότι τα φυτικά λιπαρά είναι πιο ευεργετικά για την υγεία μας σε σχέση με τα ζωικά λιπαρά που είναι κορεσμένο λίπος και προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα. Στην περίπτωση του παγωτού δεν ευσταθεί αυτό το επιχείρημα. Ο λόγος είναι ότι αν αντικαταστήσουμε στο παγωτό το γάλα με φυτικά λίπη, τότε παίρνουμε ένα πολύ φτωχότερο διατροφικά τρόφιμο το οποίο έχει λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, έναντι όλων των θρεπτικών συστατικών που έχει το γνήσιο παγωτό. 

Προσέχουμε, λοιπόν, όταν αγοράζουμε παγωτό, να επιλέγουμε αυτό που όντως είναι παγωτό και όχι παγωμένο γλύκισμα.

Παγωτό και Θερμίδες

Οι θερμίδες που περιέχονται στο παγωτό ποικίλουν ανάλογα με τη γεύση και το είδος. 
Τα 100 γραμμάρια παγωτού μπορεί να αποδώσουν από 80 έως 240 θερμίδες. 
Έτσι, από θερμιδικής άποψης, τα παγωτά καλύπτουν το 5%-10% των καθημερινών αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε ενέργεια. Μία μπάλα παγωτό με απλή γεύση (βανίλια, γεύσεις φρούτων) έχει σαφώς  λιγότερες θερμίδες από μία μπάλα παγωτό με περισσότερα υλικά (παρφέ, εκμέκ κλπ.). 

Οι μεγάλες βιομηχανίες διαθέτουν σήμερα στην αγορά παγωτά που είναι χαμηλά σε  λιπαρά και είναι ιδανικά αν κάνετε δίαιτα ή αν απλά προσέχετε το βάρος σας. Κοιτάτε τις θερμίδες που αναγράφονται στη συσκευασία. Στα περίπτερα θα βρείτε παγωτά βανίλιας, σοκολάτας ή σορμπέ φρούτων, τα οποία έχουν από 60 έως 160 θερμίδες. 
Μια καλή επιλογή αν προσέχετε το βάρος σας είναι και οι γρανίτες που θεωρούνται πιο διαιτητικές, γιατί περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά εφόσον δεν περιέχουν γάλα, κρέμα γάλακτος ή αβγό, παρά μόνο χυμό ή πουρέ φρούτων και ενίοτε κάποιο γλυκαντικό.


ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ