Μαϊντανός ο ταπεινός

Ο μαϊντανός, ιθαγενές φυτό που καλλιεργείται στις εύκρατες περιοχές, ανήκει στην οικογένεια των σελινοειδών και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και σε διάφορες σαλάτες. Οι αρχαίοι Έλληνες την εποχή του Ιπποκράτη και του Διοσκουρίδη είχαν αναγνωρίσει την αξία του και γι' αυτό τον χρησιμοποιούσαν ευρέως στην Ιατρική ως φάρμακο για διάφορες παθήσεις. 
parsley
Μαϊντανός
Στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται ως αρωματικό στη μαγειρική, ενώ στην Τουρκία το χρησιμοποιούν ωμό στις σαλάτες μαζί με ψιλοκομμένη ντομάτα και πλιγούρι, το λεγόμενο πιάτο "Ταμπουλέ".

ταμπουλέ
Ταμπουλέ


Ποια είναι όμως η διατροφική αξία του μαϊντανού και πόσο μας ωφελεί;

Τα οφέλη του μαϊντανού είναι τεράστια, αφού είναι τόσο πλούσιος σε βιταμίνη C, όσο και σε σίδηρο. 

Συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια φρέσκου μαϊντανού (δηλαδή όσο ζυγίζει ένα ματσάκι) περιέχει τριπλάσια βιταμίνη C απ΄ότι τα εσπεριδοειδή και περισσότερο σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό! Επιπλέον είναι πλούσιος σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Αναλυτικά, 100 γρ. μαϊντανού περιέχουν:

Νερό - 81,1 g
Πρωτεΐνες - 4,4 g
Υδατάνθρακες 0,4 g - 7,4 g
Φυτικές ίνες (κυτταρίνη) - 4.3 g

Βιταμίνες
Βιταμίνη Α (β-καροτένιο) - 5,4 mg
βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) -0,14 mg
βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) - 0,3 mg
Η νιασίνη (βιταμίνη Β3 ή βιταμίνη RR) - 2,5 mg
βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) - 0,3 mg
Βιταμίνη B6 (πυριδοξίνη)- 0,2 mg *
Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) - 116 mcg
Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) - 166 mg
Βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη) - 3,7 mg
βιταμίνης Κ (fillohinon)- 0,8 mg *
Βιοτίνη (Βιταμίνη Η) - 0,4 mg

Ιχνοστοιχεία
Κάλιο - 1000 mg
Ασβέστιο - 245 mg
Μαγνήσιο - 41 mg
Νάτριο - 33 mg *
θείου - 190 mg
Φώσφορος * - 128 mg *
Χλώριο - 160 mg των ιχνοστοιχείων σε μαϊντανό * Σίδερο- 5,5 mg
Ιώδιο - 15 mcg
Μαγγάνιο - 2,7 mg
Χαλκός - 0,55 mg
Ψευδάργυρος - 0.9
Φθόριο - 110 mg

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως ο μαϊντανός μόνο ταπεινός δεν είναι, με τόσα οφέλη για τον οργανισμό μας. Επάξια θα μπορούσαμε να τον κατηγοριοποιήσουμε ως υπερτροφή, μιας και τα οφέλη του είναι πολλαπλά. 
Χρησιμοποιείται κυρίως ως ήπιο διουρητικό, γι΄αυτό και το ρόφημα μαϊντανού αποτελεί σημαντικό βοήθημα για χάσιμο βάρους στη περίπτωση που έχουμε κατακράτηση υγρών στο σώμα μας, ενώ ταυτοχρόνως μας βοηθά να αποτοξινώσουμε και τον οργανισμό μας, ενισχύοντας το κυκλοφορικό σύστημα.

Πώς φτιάχνουμε ρόφημα μαϊντανού:
Οι ρίζες και οι σπόροι χρησιμοποιούνται ως αφέψημα. Αν σου είναι δύσκολο να φας μεγάλη ποσότητα φρέσκου μαϊντανού σε μια δόση, μπορείς να φτιάξεις τσάι. Θα το φτιάξετε ως εξής: 
Θα πάρεις 30 γραμ. (μια χούφτα) αποξηραμένα φυλλαράκια μαϊντανού και 2 φλιτζάνια κρύο νερό. 
Θα σκεπάσεις και θα τα αφήσεις να σιγοβράσουν για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Μην τα αφήσεις να βράσουν κανονικά. Σούρωσε και πιές 1 φλιτζάνι τρεις φορές την ημέρα.


Επιπλέον, ο μαϊντανός έχει τονωτικές, διεγερτικές, ορεκτικές, ανακουφιστικές και καθαρτικές ιδιότητες. Βοηθά περιπτώσεις κατάθλιψης, πεπτικών ελκών, γαστρίτιδας και γενικώς παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Επίσης, λευκαίνει τα δόντια και ενισχύει τα ούλα.

Το αιθέριο έλαιο του μαϊντανού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση μωλώπων, λόγω των αγγειοσταλτικών ιδιοτήτων του. Αν εναποθέσεις τα κοπανισμένα φύλλα του μαϊντανού πάνω στη μελανιά σου, τότε αυτό θα συμβάλει στη διαστολή των τριχοειδών αγγείων κάτω από το δέρμα και καθώς βελτιώνει τοπικά την κυκλοφορία του αίματος, οδηγεί σε γρηγορότερη επούλωση της μελανιάς.

Ενώ τα οφέλη του μαϊντανού είναι αναρίθμητα, χρειάζεται προσοχή στις ποσότητες που λαμβάνουμε. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ιλίγγους και μείωση των καρδιακών παλμών. 
Ο μαϊντανός έχει ισχυρές διουρητικές ιδιότητες, και ως εκ τούτου δεν είναι κατάλληλο για όσους υποφέρουν από πέτρες στα νεφρά και από οξεία φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και των νεφρών. Επίσης, δεν συνιστάται η χρήση στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς διεγείρει έντονα το τοίχωμα της μήτρας, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ