Γλυκά που δεν παχαίνουν!

Κάνεις διατροφή, αλλά έχεις μια λιγούρα, μια υπογλυκαιμία, μια λαχτάρα πές το, για γλυκό, αλλά σκέφτεσαι πως έτσι "παραβιάζεις" τους κανόνες της διατροφής σου; Υπάρχουν πολλές γλυκές επιλογές, που ούτε την ζυγαριά επιβαρύνουν, αλλά ταυτοχρόνως σε βοηθούν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού σου. Το ήξερες;

Ξερά σύκα


Τα ξερά ή αποξηραμένα σύκα ρίχνουν την αρτυριακή πίεση, εμποδίζουν την δυσκοιλιότητα, είναι πλούσια φυτικές ίνες, προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις, ενώ παρουσιάζουν αντιδιαβητική δράση. Επίσης, συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών, ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο, αλλά βελτιώνουν και τη σεξουαλική μας ζωή, απογειώνοντας τη λίμπιντο! Τα ξερά σύκα είναι το μόνο αποξηραμένο φρούτο που μετά την αποξήρανση δεν χάνει καθόλου μέρος των θρεπτικών του συστατικών, ενώ δεν έχουν επικάλυψη ζάχαρης, όπως πχ. ο αποξηραμένος ανανάς.
Ανάμειξε 3 ξερά σύκα με λίγο μέλι και καρύδια και απόλαυσε ένα τονωτικό επιδόρπιο, πλούσιο σε πρωτεϊνη, ασβέστιο, βιταμίνες και μέταλλα με λιγότερο απο 250 θερμίδες!


Ξερά δαμάσκηνα



Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, εκτός από την ευεργετική τους δράση σε προβλήματα δυσκοιλιότητας, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε β-καροτίνη, βιταμίνη που ενισχύει άμεσα το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Γενικά, τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε βιταμίνες τύπου Β, που καταπολεμούν την κόπωση και το στρες. Έχουν σίδηρο κατά 1/3 περισσότερο και από μία μερίδα συκωτιού και κάλιο περισσότερο και από τις μπανάνες. Οι διαλυτές ίνες που περιέχουν είναι περισσότερες και απο αυτές που περιέχουν τα ξερά όσπρια, χαμηλώνοντας έτσι τα επίπεδα της χοληστερίνης (LDL) χωρίς φάρμακα.


Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, εκτός από σνακ, μπορούν να καταναλωθούν και σαν μαρμελάδα! Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα, σου επιτρέπει να μην προσθέσεις ίχνος γλυκαντικής ουσίας. Μια εύκολη συνταγή είναι να πολτοποιήσεις μια κούπα ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι με 1/4 της κούπας χυμό μήλο, μέχρι να γίνει πουρές. Μετά από λίγες ώρες στο ψυγείο είναι έτοιμη η σπιτική μαρμελάδα δαμάσκηνο!



ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ